neděle 13. června 2010

Panna a netvor

13.6.2010 (filmotéka)


Každý zná příběh o prokletém princi, zakletém ve zvířecí podobu, a krásné dívce, která si jej i ve zvířecí podobě zamiluje - a tím kletbu zruší.
Režisér Juraj Herz ve své fantazii pohádku dotáhl do působivé podoby, plné tajemství, záhad, kouzel a hrůzy.
Nevíme, proč byl princ zaklet do zvířete, nevíme, koho kdysi urazil svým odmítnutím. Jeho království se skrývá v Černém lese, místech, kterým se každý vyhýbá.
Každý, až na zchudlého kupce, kterého do začarovaného zámku zbloudí... překvapivě je pohoštěn a propuštěn na svobodu... na odchodu však utrhne jednu růži pro svouji nejmladší dceru Julii - a tím je odsouzen k záhubě. Vyprosí si na zámeckém pánu ještě jednu cestu domů, aby mohl zaopatřit své dcery...
Pro Julii není jiné volby, než nenechat svého otce jít na smrt, jede tady sama.
Kupodivu, první noc přečká živá a netuší, jak málo ji dělilo od smrti.
Má k dispozici celý zámek, krásné šaty, dobré jídlo a večerní návštěvy záhadného zámeckého pána, který má jednu podmínku - Julie se nesmí otočit, nesmí ho vidět.

Julie si zvyká na každodenní večerní hovory a neznámý jí připadá stále bližší. Přitom se ale děsí možnosti, že večerní návštěvy si vysnila ve své samotě a že ztrácí rozum.
Netvor je okouzlen nejen krásou Julie, ale i její dobrotou a laskavostí... postupně se zbavuje své zvířecí podstaty nejen psychicky, ale i fyzicky. Ke skutečné zkoušce však dojde ve chvíli, kdy Julie v odraze skla spatří jeho skutečnou tvář...

   
 

 

 

 
 







Působivou pohádku o lásce, odloučení, samotě a prokletí, natočil režisér Juraj Herz už v roce 1978 - Julii si zahrála Zdena Studénková a Netvora Vlastimil Harapes.
Nádhernou hudbu k filmu složil Petr Hapka.
Fantastické obrazy, které ve filmu figurují, vytvořil Josef Vyleťal.


Motiv panny - klip Petra Hapky, s upoutávkami na film





Ještě jednou - titulní varhany. Mrazivé, úchvatné, nezapomenutelné.




Žádné komentáře:

Okomentovat