čtvrtek 10. června 2010

Tanec s vlky

10.6.2010 (filmotéka)

Film Kevina Costnera, který získal - 7 Oscarů:

Nejlepší film, Režie, Kamera, Střih, Hudba, Zvuk, Scénář
Hudba: John Barry

Film natočený v roce 1990, který ukázal novou tvář směru, zvaného western.
Poručík Dunbar, těžce zraněný v bitvě s konfederační armádou, je vyznamenán jako hrdina a na vlastní žádost poslán do opuštěné pevnosti na západní hranici. Tam zjistí, že předchozí posádka záhadně zmizela a rozhodne se udržovat pevnost a vnést do svého života trochu řádu. Ve své samotě se spřátelí s osamělým vlkem a setká se s Indiány - časem si získá jejich přízeň informací o blížícím se stádu bizonů.
V indiánském kmeni žije i bílá žena, ovdovělá "Stojí s pěstí." Ta se dostala k Indiánům jako malá holčička, a protože je jediná, kdo umí aspoň trochu anglicky, je požádána, aby poručíku dělala tlumočníka.
Poručík Dunbar začne žít v indiánské osadě, zalíbí se mu jejich způsob života, jejich harmonie. Dostává od svých indiánských přátel nové jméno - Tančí s vlky. Dunbar mezi indiány nachází sám sebe i pocit přátelství, navíc se mezi ním a Stojí s pěstí mění přátelství v lásku... Dunbar zjistí, že  jeho dosavadní život byl mělký, uspěchaný, plný povinností a bez radosti. V indiánské osadě nachází všechno, co postrádal. Svůj vztah se Stojí s pěstí završí svatbou, jenže nic není dokonalé - když se vrací do pevnosti pro svůj deník je zajat oddílem kavalerie a převezen jako dezertér a zrádce k soudu. Na cestě ho však vysvobodí jeho indiánští přátelé, v kmeni však zůstat nemůže - aby nepřivolal odvetnou akci kavaleristů, opouští se svou ženou kmen.

Příběh končí otevřeně a přestože jsme ušetřeni závěrečného masakru indiánů, poslední okamžiky působí silně emotivně.
Filmový příběh je navíc podbarven nádhernou hudbou Johna Barryho. Soundtrack k tomuto filmu se dá poslouchat i samostatně, hudba opravdu nabízí vše, od okamžiku napětí přes harmonické momenty, po ponuré tóny, které naznačují skutečný osud původních obyvatel...

Film, který byl jako čerstvě probuzený den. Film, který byl jako dveře do léta.

Kdybych měla dát ohodnocení, tak 100%.




Žádné komentáře:

Okomentovat