neděle 25. července 2010

Všichni se občas chováme jako idioti

25.7.2010

Všichni se občas chováme jako idioti - trik je pouze v tom, si to uvědomit.

(Citace z knihy Síla meče, autor Wilbur Smith - věta, kterou říká Blane Šasovi, synovi své přítelkyně, když ho najde v nejhorším možném stavu, opilého, ve špíně a v beznaději.)

V životě prostě dostáváme po hubě. Někdo často, někdo občas, někdo tak vyjímečně, že ho to položí.
Nic nemáme zadarmo, aspoň většina z nás. Vzdělání, postavení, ba i na vzhledu, tomu povrchnímu a přitom tak důležitému ukazateli, musíme zapracovat.

Každý z nás zápasí s nepřízní osudu a snaží se ji překonat, někomu je přáno, někdo musí být tvrdší, někdo je houževnatější a někdo prostě slabý.
A každý z nás reaguje jinak. Někdo bere nesnáze jako výzvu, někoho nesnáze ubíjejí, někdo se dočasně zhroutí, ale znovu se postaví na nohy a jde dál.
Kolik z nás mělo ten pocit, že už nemůžou dál?
Takový ten pocit, že ať děláme co chceme, nic se nedaří?
Ten pocit, že je všechno marné a nic nového nás nečeká, jen to nekonečné pachtění se pořád dokola?
A někdo zapadá stále hlouběji a jedná pod tlakem tak, jak by v normálním rozpoložení nejednal. Někdo udělá nebo řekne cosi, čeho později lituje.
Já sama dělám kraviny. Ano, kraviny, blbosti, hlouposti, nesmyslné věci, nepřiměřené reakce, pouštím z huby slova, kterých potom lituju. Ne, lituju toho už ve chvíli, kdy ta slova říkám. Ale nedokážu to zastavit.
A připadám si jako beznadějný případ. A tiše si pro sebe trpím a fňukám, jak jsem to zase nezvládla.
A druhý den vstanu a jdu dál. Jak by řekl jeden klasik, vstříc dalším zítřkům. A dalším chybám...

Občas každý z nás dělá chyby. Zapřísaháme se, že už nikdy podobnou chybu neuděláme a občas se to i podaří splnit. A uděláme chybu jinou. A chyby se opakují... kopance, které dostáváme od života a které si občas přivodíme sami, paradoxně pracují pro nás. Protože díky chybě, kterou uděláme, si můžeme uvědomit, jak špatné to je a kolik bolesti nebo problémů může přinést. A snažíme se této chyby vyvarovat... A pokud se nám to povede, jsme lepší.

Chybami se učíme, říká jedno přísloví. Přišel čas dělat chyby a průšvihy a učit se z nich, říká Jessica ve svém maturitním proslovu ve filmu Eclipse. Co tě nezabije, to tě posílí, říkala moje bývalá kolegyně v práci. Občas se chováme jak idioti - trik je pouze v tom, si to uvědomit, říká citace z jedné knihy, kterou jsem právě dnes dočetla.

Žádné komentáře:

Okomentovat