pátek 18. října 2013

Odkládám

(...aktualizace článku k TT)


Podle názvu by se mohlo zdát, že odkládám svršky a že přichází hodina blogového striptýzu...
Není tomu tak. Zklamání pro některé, ulehčení pro jiné?

Před časem jsem zveřejnila článek o prokrastinaci, pod názvem - Odkládáte svou práci?
A za sebe líně přiznám: Odkládám!

Samozřejmě ne všechnu a ne vždy. Ale spíš tu nepříjemnou. Tvrdím, ve shodě se Scarlett O´Harovou, že zítra je taky den.
A víte, že pro prokrastinaci mluví i stará známá přísloví a rčení? Vždyť ti naši předkové nebyli vůbec hloupí a moc dobře věděli, že:

Práce není zajíc, neuteče.
Ráno moudřejší večera!
A práce kvapná, málo platná.
Kdo nic nedělá, nic nezkazí... (tohle je trochu zavádějící, taky by nemuselo nic vzniknout, kdyby se tímto příslovím každý řídil...)

Dvakrát měř, jednou řež.
Všeho s mírou (s Mírou?)
Dočkej času jako husa klasu!
Pomalu dál ujdeš.
Ještě není všem dnům konec.
Bezpečněji krokem než skokem.

Koneckonců, ani ty boží mlýny se zrovna nestrhají.

Ale - Kuj železo, dokud je žhavé.
Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek.
Znenáhla dělaje, víc uděláš.

Dívám se na poměr citací a přísloví, který směr vede?
Výsledek je jasný.
Myslím, že poslední tři přísloví jsou pro jiné případy - spíš pro "chytnutí příležitosti za pačesy", využití příznivého momentu.
Osobně mám lepší zkušenosti s prvním proudem - tedy, nespěchání. Mnohokrát jsem se přesvědčila, že zbrklost a snaha vyřešit problémy co nejrychleji, není nejlepší řešení.
Mnohokrát jsem se přesvědčila, že určité věci "vykrystalizují" samy, bez mého velkého přičinění - naopak, uspěchaným zásahem jsem leccos spíš pokazila a poškodila.
Naučila jsem se, že některé věci mají svůj čas. Nakonec, kdo vyvolává film, potřebuje určitou dobu - když vytáhne předčasně snímky na světlo, je po fotkách. Kdo natírá plot, nemůže se o něj hned opřít, ze známých důvodů. Kdo jede na cyklistický výlet, dá si nejprve kolo do pořádku a několik dní testuje jízdu... Každé jídlo potřebuje svůj čas, než se uvaří, ani obraz se nenamaluje okamžitě a když se staví dům, je dobré nechat jej přes zimní sezónu "vymrznout" a pak teprve pokračovat v konečných úpravách.
Nastudovat roli má svůj čas, roční období mají svůj čas, i zkušené pletařky ví, že když se očka začínají plést a vzor se začíná vytrácet, nejlepší je pletení odložit na další den.
A každé ovoce musí dozrát, než se utrhne.

Koneckonců, i diplomat zkušeně zachází s časem a ví, že někdy je lepší se stáhnout a vyčkat...

Asi je nejlepší určit si, která práce je důležitá a která ne. Uvařit večeři je důležité (jíst se musí). Umýt okna a vyprat záclony - to může počkat.
Které věci udělat hned a kdy počkat - toto dilema se nejvíc řeší před Vánoci a Velikonoci. Některé hospodyňky prostě nesnesou, kdyby dům nebyl vygruntovaný od spížky po koupelnu, skříně vyklizené a přeskládané, skleničky a sklenice vypulírované, záclony vyprané, koberce vyčistěné a členové rodiny vymydlení od hlavy až k patě, jiným je to upřímně lhostejné, zlatý střed si uklidí, ale nepřehání to. Další si zas řeknou, pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos.

Kdybych měla mluvit za sebe, tíhnu k prokrastinaci.
Zkušenosti s uspěchanou prací jsem totiž měla spíše negativní...

(A pak, proč bych měla drhnout schody a mýt okna, když si můžu zabrouzdat po internetu a přečíst tucty zajímavých úvah, povídek, básniček, návodů a nápadů?)





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zdroj citátů:

Obrázek můj, vírovitý, pokroucený...


(Článek datován k 29.1.2011, aktualizace k tématu týdne, mírně poupravena, i když úpravu textu jsem původně neplánovala)
Prokrastinovala jsem od pondělka, ale nakonec jsem si řekla, proč to tam nešupnout... )
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat