čtvrtek 3. října 2013

Je to lidský a není to vždycky

Tento email mi přišel od Růženky a přestože téma není zrovna voňavé jako kytičky, týká se každého z nás.

Ani nevím, co všechno z našeho těla vychází!













Prdí každý! I ta největší dáma i strojený džentlmen si potřebuje ulevit, dát světu pořádnou ránu smradu.

Ve střevech se nám vytvoří od půl až po dva litry plynu. Záleží, zda si dáváte jen suchou rýži nebo fazole. A to musí jít ven, abychom nebyli jako balón. Prdění má jednoduše své kouzlo i tajemství.
 











Co je typický prd

Zdravý, krásný, tichý špion, nebo zda mohutný hromotluk má přibližně 59% dusíku, 21% vodíku, 9% oxidu uhličitého, 7% metanu a 4% kyslíku. To vysvětluje, proč se nám najednou tak těžce dýchá, když si někdo v zavřené místnosti pořádně odvalí.













Ženy smrdí častěji

Průměrný člověk, i když si to nepřizná, odfoukne průměrně 14 krát denně. Rozhoduje samozřejmě strava, ale tentokrát máme trumf v rukávu proti všem voňavým dámám. Ze stejné stravy mají tendenci vytvářet mnohem více plynů než
muži. Muži jen častěji prezentují své pochody, ale rozhodně méně naprdí.

Ve spánku si neporadíte

I kdybyste celý den chodili se zadkem stisknutým jako svěrák, jakmile zavřete oči, už to syčí. Spánek je dokonalý uvolňování plynu a to je jeden z důvodů, proč po vydatném spánku třeba ráno vždy vyvětrat. Jaksi se hůře dýchá při takové koncentraci metanu a dusíku.

Prdy a globální oteplování

Samozřejmě, mají ho na svědomí. Ale ani ne tak lidské, jako ty termiti.
Takoví malí živočichové prdí víc, než všichni ostatní a mají silný metanový náboj. Plynatost termitů je druhý největší zdroj metanu na světě.













Prd má čas

Kdo neprdí, má skutečně vážný problém. V nemocnicích koluje fráze, že prd pacienta je orchestrem chirurga. Je totiž znakem, že vaše střeva pracují jako mají a zažívací trakt začíná podobat švýcarským hodinkám. Neprodukovat plyny znamená koketovat se smrtí. Na druhé straně plyn se šíří relativně pomalu. Difuze není rychlá a proto průměrně trvá 10 sekund od osudového momentu, dokud ucítíte něco u nosu. Alespoň víte, kolik máte času na únik z výtahu ...

Poslední prd přijde po smrti

Kdo si myslel, že to poslední, co tomuto světu zanecháte jsou slova rozloučení, velice se mýlí. I po smrti z těla unikají plyny a to rovné tři hodiny. Takže i když už budete v podsvětí a začnete se rozhlížet po nových možnostech na druhém světě, vaše tělo si na rozloučenou s vámi ještě párkrát odprdne.

--
pami













Tetička Wiki říká, že v odborném stylu se používá i latinskéslovo flatus označující též vánek nebo dech. Z toho se odvozuje slovo flatulence (lidově prdění). Vonný vánek!

Pach flatu je dán sirovodíkem, který obsahuje síru.Mezi množstvím zkonzumované potravy obsahující síru a výsledným pachem je úměra. Teplota plynu až do jejich úniku odpovídá tělesné teplotě, tedy asi 36,5 °C.
Potravinami způsobující obzvláště plynatost jsou: hrách, fazole, zelí, sýry a vejce, u lidí špatně trávících pak mléko a některých mléčné výrobky. Samotný sirovodík je však ve směsi plynů zastoupen méně než jedním procentem. Plynatost po požití fazolí a jiných luštěnin je dána vysokým obsahem oligosacharidů, které není schopno trávicí ústrojí člověka strávit. Jakmile se tyto cukry dostanou do střev, střevní bakterie při jejich rozkladu produkují velké množství plynu. Část výsledné směsi však pochází i z jiných zdrojů, například oxid uhličitý pochází z reakce slin a žaludeční kyselinou.
Průměrný člověk podle jednoho ze zdrojů vytvoří přibližně půl litru střevních plynů denně a v průměru si člověk od střevních plynů uleví cca 14krát denně.













A když už jsem v tom prdovém tématu, našla jsem pár zajímavostí na Necyklopedii: (tentokrát ve slovenštině)
  1. Prd Vzduchom Chladený, tzv. CleanAir (tiež Rachtan Dunivý) - ide o druh prdu, pri ktorom sa vám zatrasú nohavice od explózie, ktorá nastala vytlačením stlačeného vzduchu z Anusu, ale pri použití frňáku (testovací pristroj na meranie smradľavosti prdu) necítime nič, čím vlastne prispievame k vytváraniu čistého ovzdušia.
  2. Prd Sladké Prekvapenie (tiež Tíšan Zákerný) - ide o typický prd, pri ktorom už nastáva predtucha toho, že to bude toxická smrt, preto radšej opustíte miestnosť a idete sa vyventilovať von (ak to stíhate). Po ukončení svojej potreby sa vrátite do budovy, sadnete si a vtedy sa ten zákerák objaví a prekvapí sladko všetkých.
  3. Prd Admin (tiež Medzinôžka Plazivá) tejto stránky - ide o druh smradu a prdu, kde chudáčka vyprdla takýto silný smrad, ktorý je tak odporný, že maže všetko dookola...
  4. Nepriamy prd - smrad môžeme spôsobiť, aj keď neprdíme, stačí, že sa spotíme a baktérie, ktoré žerú náš pot, prdia. Keby neprdeli, nesmrdeli by sme potom. Ani predtým.
Typy používateľov prdu
  • Zdvorilý - prdne si a povie pardon
  • Cynik - prdne si a drzo sa pozrie do očí
  • Gavalier - nechá dámu prdnúť prvú
  • Lekárnik - prdne a privonia
  • Nepriatel - Kto neprdí s nami, prdí proti nám!
  • Analytik - prdne a pomocou otvoreného ohňa analyzuje množstvo horiacich plynov v prde
  • Idealista - neprdí z riti, ale z presvedčenia
  • Sentimentalista - prdne, ale uvažuje, či by bolo lepšie neprdieť
  • Veselý - prdne a povie: "Kto prdí , zdravie si tvrdí"
  • Naivista - prdne a domnieva sa , že uskutočnil niečo veľké
  • Citlivka - prdne a vyriekne "Ach"
  • Netrpezlivec - sotva si prdne a už sa poserie
  • Intelektuál - pred prdom si vyžiada súhlas
  • Egoista - prdne si iba pre seba
  • Matematik - prdí na základe istej postupnosti a limity
  • Drzáň - prdí i pri sraní, aby bol čo najväčší smrad
  • Nenápadník - v spoločnosti prdí potichu
  • Diplomat - prdne si a povie: "Kto tam?"
  • Opatrný realista - neprdí, keď má sračku
  • Pesimista - ešte si neprdol a už si myslí, že sa posral
  • Priateľ - prdne a spýta sa kamaráta: "Čo si hovoril?"
  • Dôchodca - prdne si a povie: "Za Rakúska-Uhorska sa prdelo lepšie"
  • Byrokrat - prdne si a vyžiada si potvrdenku
  • Spací - prdí zásadne v spánku.niverzálny - prdí, kade chodí.
  • Optimista - prdne si a dúfa , že to nikto nepočul
  • Manekýn - prdnenie doprevádza rôznymi tanečnými kreáciami


A já bych připsala jedno říkání, které si pamatuji ještě z dětství (zajímavé, že takové kraviny se pamatují nejvíc!)

Prd je hmota, která se v prdeli motá
až najde dírku, troubí jen chvilku.

Aneb - marný pokus přírody, naučit prdel zpívat.

(Také se říká - pustil ducha z břucha.)

A výstižný opis z Necyklopedie:

"Prd je grg prdelní, jenž pohrdl jít cestou hrdelní."

Doufám, že jste dočetli dnešní téma až do konce. I když to není zrovna téma, o kterém se rádo mluví (a v praxi nám dělá takové problémy), je dobré o lidském těle něco vědět. I z té nevoňavé stránky.

Koneckonců, známé rčení také říká: zdravý prd je lepší než deset doktorů!



Povídání přišlo emailem, něco jsem našla na wikipedii, něco na necyklopedii, obrázek stažen z netu a pár říkadel z paměti.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat