sobota 26. listopadu 2011

Je jich víc a vůbec mi to nevadí

26.11.2011 (tt)

Skutečně nemůžu říct, že mám jednoho, jen jednoho knižního hrdinu a jsem mu věrná, ať si padají trakaře nebo se mění dějiny.
Svět knih má totiž spoustu přitažlivých postav, víme?

Pokud mi dobře paměť slouží, jeden z mých hrdinů byl Sokolí oko. Ano, ten neohrožený lovec ze Štorchovy trilogie U Veliké řeky, Osada Havranů a Minehava. Se Sokolím okem přišla i již jmenovaná Minehava, dívka poměrně odvážná a hledající své místo.
Také jeden rozšafný a mluvící černý kocourek z malé české vesničky - Mikeš. Ano, ten, který je o mnoho let později podezírán z rasismu. Nešťastník.
A vousatý loupežník s milovanou žínkou Mankou a učenlivým synkem Cipískem - Rumcajs.
Neskutečný fanfarón a snílek. Báječný vypravěč, který baví své hosty neuvěřitelnými historkami... Baron Prášil.
Místo hrdinů hrdinky. Dvě sestry, cérky z Valašska. A jejich denní strasti a radosti, uličnictví a dobré srdce. Gabra a Málinka.

William Defoe mi postavil do cesty lehkovážného mladíka, užívajícího si rychle nabytého bohatství a později muže zoufalého a přesto bojujícího nejen o holou existenci, ale i o smysl života. Dámy a pánové, Robinson Crusoe.
Mark Twain umí psát tak poutavě, že jednu z jeho knih miluju stejně v dospělosti, jako v dětství. Lehkomyslný kluk, hledající dobrodružství a nechtěně svědek zločinu, se svou dětskou láskou Becky, uličník s dobrým srdcem. Tom Sawyer.
Ze světa dalekých prérií a táborových ohňů nerozlučná dvojka, pokrevní bratři, statečný Vinnetou a spravedlivý Old Shatterhand. Jejich příběhy a dobrodružství jsem hltala a představovala si, že jsem patřím k nim...

Chlapec, který přilétl z malé planetky, aby poznal svět. Chlapec s jedinou růží, a zajímavou filozofií - Malý princ. Jistě ho mnozí znají a vstoupil i do jejich srdce...
Tajemný muž, který ztratil své štěstí i svou rodinu a odvrátil se od světa - žil pouze v podmořských hlubinách. Kapitán Nemo. Představil ho Jules Verne.
A stejně tak tajemný chlapec, kdysi ztracený v džungli a nalezený a vychovaný vlky. Mauglí!
Přírodní muž a zálesák, který nezúčastněně pozoruje zuřivý boj přírody, zrození a smrt - a zasažen láskou k dívce, jíž hrozí nebezpečí. Milt Dale, Zálesák.
Shane a Monty Walsh. Dva mužové - jeden z neznáma a druhý se srdcem kovboje. Silné osobnosti, jeden z nich toužící se vymanit ze své rutiny, druhý naopak - ve své rutině a práci chce zůstat navždy.

Opět přišla chvíle pro hrdinky - Grainne, královská dcera z Erinu. Pro svou lásku obětuje své pohodlí, podstupuje deset let strádání a věčného útěku.
Hrdinka románové ságy, šlechtična, která upadla až na dno společnosti, žena, která pozbyla všeho a znovu se snaží dostat až k nejvyšším metám, hledající ztracenou lásku, zoufající i doufající - Angelika.
Zcela reálná a téměř současná Jitka Pažoutová alias Metráček. Její paličatost a snaha porvat se se svým handicapem (nadváhou) je opravdu sympatická.
Symbol a jedinečné místo, kde se schází všichni kumštýři, muzikanti i diváci. Symbol pro všechny folkaře, věčně krásná holka, Miss Porta.

Harry Talvace. Šlechtický synek, který se zříká svého šlechtického původu a touží vystavět chrám, jaký nikdo dosud neviděl - Nebeský strom. Muž, který plní své slovo, i když ho to stojí život.
Petronius, římský řečník, aristokrat a soudce krásy. Muž s vytříbeným vkusem a citem pro krásu.
Záviš z Falkenštejna, rozporuplná osobnost, milující královny.
Muž, který objevil, že starat se o dítě není jen zaškatulkování činnosti - že starat se o dítě znamená mít strach i prožívat radost. Ted Kramer.

John Blackthorne, námořnický kapitán, který se musí probít zcela odlišným světem japonských bohů a který umí změnit své myšlení, aby přežil.
Muž s dýmkou a houslemi, geniální detektiv, který vyřeší každou záhadu - Sherlock Holmes.
Muž velikého ducha a velikého nosu. Romantik, básník a snílek - Cyrano z Bergeracu.
Muž, který prožil 17 let života nespravedlivě uvězněný v pevnosti If, a který později vzal spravedlnost do svých rukou - Edmont Dantes.

Hrdinky? Obyčejná prostá dívka, nebojící se čar, kouzel ani pověr - Divá Bára.
Elizabeth, neboli Lízinka, dívka se zdravým rozumem, a schopná změnit své mylné přesvědčení a předsudky.
A dívka bez věna a vznešeného rodu, sirotek, který se probíjí světěm a dokáže odolat pokušení a držet se svých zásad - Jana Eyrová.




Je jich spousta a každý jiný. A to nejmenuji všechny, kdepak, je jich víc, a výčet by byl na dlouhý seznam... seznam, který by někdo nemusel strávit. Možná někdo nestráví ani tento seznam... inu, jeden svět nestačí. Ani ten knižní...

Knihy, ze kterých vzešli hlavní hrdinové:
U Veliké řeky, Osada Havranů, Minehava.
Mikeš, Rumcajs, Baron Prášil, Gabra a Málinka.
Robinson Crusoe, Dobrodružství Toma Sawyera, Vinnetou.
Malý princ, Tajuplný ostrov, Mauglí, Zálesák, Jezdec z neznáma a Muž se srdcem kovboje.
Královská dcera z Erinu, Angelika, Metráček a Miss Porta.
Nebeský strom, Není římského lidu, trilogie Lev a růže, Kramerová versus Kramer.
Šógun, Muž s dýmkou a houslemi, Cyrano z Bergeracu, Hrabě Monte Christo.
Divá Bára, Pýcha a předsudek, Jana Eyrová.

Klipartíček doprovodný propůjčen z netu...

Žádné komentáře:

Okomentovat