neděle 6. listopadu 2011

Karelské hodování

6.11.2011

Dnešní den završen hody.

Karelskými. Podle svatého Karla Boromejského, patrona našeho kostela.
Hody v obrazech, bez zbytečných komentářů.
Nebo - s několika málo zbytečnými komentáři.

Tak třeba - včerejší stavění májky. Postup je napsaný v týdeníčku, který bude následovat...
Stárci zatím v civilu. Kluk přilepený na kmínku máje měl za úkol odstranit poutací lana. Ostatní sledují - takže něco jako týmová spolupráce. Jeden za všechny, všichni za jednoho.
Na závěr holky v roli úklidové čety...








Stárkům to letos vyšlo úžasně. Nádherné počasí, slunce a docela teplo. Poprvé po několika letech, většinou jim prší, sněží, nebo mrzne... Zde ještě před hlavní akcí, tancem kolem májky. Srocení koukačů, neboli čučáků, jinak také čumilů, (včetně mě). Ke Karelským hodům patří také nějaké šókle, tedy kolotoče, střelnice a sem tam stánek. Musím pochválit prodejce brambůrků, sice je nemám na fotce, ale brambůrky byly domácí, krouhané na opravdu tenoučké lupínky, a vyprážané do zlatova. Na dokořenění měli asi tři druhy soli... Co mi ještě praštilo přes nos, byla ukrutně svádějící vůně cukrové vaty.








Procházejí celou vesnicí a nabírají stárky. Pak se zhoufují na strategickém místě (dnes u Cobry, což je něco jako hospoda) a přemístí se k májce. Pod májkou tančí, dokud jim svědčí počasí (loni to bylo asi 10 minut, pak začalo pršet).
Mrzí mě, že některé fotky jsou docela rozmázlé. Ale když ti stárci mi chvilku nepostáli...











Žádné komentáře:

Okomentovat