úterý 15. listopadu 2011

Zakázané ovoce

15.11.2011 (film)

Pozoruhodný film, který jsem shlédla nedávno.

Maria opouští nábožensky založenou komunitu a vydává se do víru velkoměsta. Brzy je za ní vyslána Raakel, aby svou kamarádku odvrátila od zcestí a hříchu a přivedla ji zpět, do milující náruče své náboženské rodiny.
To je vlastně základní linie celého filmu, a my můžeme jen pozorovat, která z dívek odolá svodům velkoměsta a která se nechá pohltit.
Je zajímavé sledovat, jak otřesně se na nich podepsala sterilní výchova idealistické společnosti, ve které vyrůstaly - jedna z dívek ochutnává kousek po kousku všechny "neřesti", které civilní svět nabízí - diskotéky, oblečení, šminky, alkohol... Druhá se brání, jen následuje tu první jako hlídací skřítek. Přesto se pozvolna jejich role proměňují a zatímco jedna sklouzává do propasti, druhá přichází na chuť novému životu, ale vše drží pevně v rukou.

Přitom, paradoxně, však náboženská sekta není vylíčena zas až tak zle - prostě mají svoje pravidla a v podstatě jsou tam mnozí lidé šťastni. Jsou spokojeni se svým životem, vyznávají určité hodnoty a jejich svět je bezpečný. Jediná starost je, aby jim ovečky neutekly ze stáda. Což je zase omezující a svazující...

Nástrahy a lákadla velkoměsta se dají ukočírovat, pokud je v tom člověk vychovávaný. Pro dívky, které nevystrčily nos za hranice své vesničky, to však znamená určité nebezpečí, past, do které můžou spadnout z pouhé nevědomosti. A jen velmi bystrá pozorovatelka se silným charakterem může odolat a rozlišit, co je dobré a co ne... A tady bych viděla právě nebezpečí sektářského společenství. Neznalost jiného světa může totiž zavést člověka jinam, než by sám chtěl.

Film mě zaujal jak výkony hlavních hrdinek, tak i zvláštní hudbou. Není to žádná akce ani komedie, spíš drama. A rozhodně stojí za podívání...


Info z Warezfórum:

Drama
Finsko / Švédsko, 2009, 104 min
Režie: Dome Karukoski
Hrají: Marjut Maristo, Amanda Pilke

http://www.csfd.cz/film/261965-zakazane-ovoce/

Moje osobní hodnocení: 80%

Na ukázku trailer Zakázané ovoce (s titulky)



Žádné komentáře:

Okomentovat