neděle 27. listopadu 2011

Takovej mrňous a zachránil svět

27.11.2011

Jsou velcí tělem a jsou velcí duší.
Také jsou mrňousové, kteří mají velké srdce a odvahu.
A to nemluvím zrovna o Napoleonovi...

Ve svém výčtu mých oblíbených hrdinů a hrdinek jsem zapomněla uvést další důležitou postavičku z jedné knihy. Je to kniha fantasy, z imaginárního světa. Hlavní roli v celém příběhu hrál malý obyčejný prstýnek. Takový kroužek jakýsi, vykovaný v Ohňové hoře a schopný ovládat lidi. Ten prstýnek bylo třeba zničit a k tomu úkolu se přihlásil jeden z neznámého národa hobitů. Sice se přihlásil jeden, ale do akce šli dva. Vlastně nebyli dva, byli čtyři.

Knihu Pán prstenu znají mnozí, takže vědí, že ani tam nebyl jediný hrdina. Aragorn, Boromir, Faramir, Theoden a Denethor jako zástupci lidí. Gimli coby zástupce trpaslíků, Legolas zastupoval říši elfů. A hobiti, klidný nárůdek, který ctil obyčejný život, práci, jídlo, pití a zábavu. Zde v zastoupení Froda, Sama, Pipina a Smíška.

Nebudu tady popisovat děj knihy a charaktery přítomných osob, to si nechám na jindy, ale chci zmínit nejdůležitější postavu celé ságy.
Kupodivu, ač mnozí by volali - to bude jistě Frodo, statečný hobit, který se ujal úkolu odnést prsten do říše nepřítele a tam ho zničit - nemyslím teď zrovna Froda.
I když Frodo byl opravdu skvělý hobit. Šel do neznáma a netušil, co za hrůzy cestou potká. Netušil, jak moc ho bude tížit břemeno, které na sebe vzal a netušil, jak zrádně umí prsten působit na psychiku a měnit mysl.

Avšak, o kom chci mluvit - co by byl Frodo bez Sama? Obyčejného hobita bez zvláštního vzdělání a s láskou k půdě a rostlinám. Hobita, který měl svou odpovědnost a přestože se smluvně nezavázal, cítil povinnost ochraňovat Froda a pomáhat mu na jeho cestě.
Byl to Sam, který ho držel nad vodou. Byl to Sam, kdo první nedůvěřoval zrádnému tvoru jménem Glum. Byl to Sam, který nesl náklad potřebný k táboření, který vařil, staral se o jídlo a o bezpečí Froda. Byl to Sam, kdo skutečně porazil nestvůrnou pavoučici Odulu - a na krátkou chvíli se ujal povinnosti nést Prsten.

Byl to Sam, kdo vysvobodil zajatého Froda z věže a do poslední chvíle s ním vytrval.
A pouze Sam a nikdo jiný, dokázal přivést Froda až na místo určení - a paradoxně, byl to Frodo, kdo v rozhodujícím okamžiku selhal.

Jak celý příběh skončil, ví každý, kdo četl nebo viděl kouzelnou filmovou adaptaci. Frodo byl oslavován coby největší hrdina. Samozřejmě, na ostatní se nezapomnělo, vždyť každý z nich se podílel svým způsobem na porážce nepřítele.
Ale nebýt Sama, toho obyčejného hobitího zahradníka, a jeho vytrvalosti a věrnosti, ani Frodo by svůj úkol nezvládl.

Myslím, že i když je Sam fiktivní postava, zaslouží si své čestné místo v mých oblíbených knižních hrdinech...


(Jako ilustrační foto jsem si dovolila zapůjčit jednu pěknou koláž z netu... Fanpop.com)

Žádné komentáře:

Okomentovat