pátek 14. května 2010

Dám si kafe a sluchátka

14.5.2010

Je pátek, vodníci si šijí kabátek a botičky do vodičky a já sypu mletou kávu do hrnku... čerstvá a voňavá. Piju klasickýho turka. Nemůžu si pomocit, jakkoliv je rozpustné kafe populární, nemusím ho mít... pokud ano, tak jako capuccino, nebo melange, káva latté taky není k zahození.
Ale káva? To je turek! Klasický, český turek (už to slovní spojení je divné, ale zažité).
Jsme zvyklí na jediný jednoduchý způsob - nasypat kafe do hrnku, zalít vařící vodou a zamíchat. Bohatá pěna a vzešlá vůně nám budiž odměnou... i tak to funguje.

Ale tradiční turecká káva se dá připravit i doma - jen postup je trochu pracnější.

Abych neprohloupila, našla jsem na jednom vebu návod, jak a kterak správně připravit pravou tureckou kávu v džezvě.

Jak si doma připravit tradiční tureckou kávu v džezvě

Pravá turecká káva nemá s českým způsobem přípravy "turka" pranic společného. Turecká káva je silná vydatná káva vařená ve speciálních konvičkách, jež se nazývají "džezva" nebo "ibrik".
Jedná se o kónické kovové nádoby s dlouhým držadlem (původně se káva připravovala na otevřeném ohni) do kterých se přidává velmi jemně namletá káva s vodou a popřípadě s cukrem a kořením.

Tato směs se zahřívá do té doby, než káva zpění. Následně se odstaví a sklepne, aby došlo k usazení a znovu zahřívá. Káva by se nikdy neměla vařit.

Postup se opakuje max. třikrát. Výsledkem je chuťově bohatý, silný nápoj, který Vás přesvědčí o tom, že tento prastarý způsob přípravy kávy má svoje kouzlo.

Krok 2

Přidejte kávu do vody

Kávu vždy přidávejte do vlažné vody a pořádně ji zamíchejte. Dle přání můžete i dochutit kardamonem a cukrem. Kávu pomalu ohřívejte do doby než uvidíte zdvihající se pěnu. Odeberte džezvu ze zdroje tepla a nechte pěnu klesnout. Opakujte max. třikrát a můžete kávu servírovat. Nechte si chutnat!
Na džezvě nám nejvíce chutnají tyto kávy: Sumatra Aceh Takengon, Guatemala El Bosque

Zdroj návodu:



















A k té kávě si pustím nějakou pohodovou hudbu... abych nerušila, ani nebyla rušena, pustím hudbu do sluchátek...

2 komentáře: