Je pátek, vodníci si šijí kabátek a botičky do vodičky a já sypu
mletou kávu do hrnku... čerstvá a voňavá. Piju klasickýho turka. Nemůžu
si pomocit, jakkoliv je rozpustné kafe populární, nemusím ho mít...
pokud ano, tak jako capuccino, nebo melange, káva latté taky není k
zahození.
Ale káva? To je turek! Klasický, český turek (už to slovní spojení je divné, ale zažité).
Jsme
zvyklí na jediný jednoduchý způsob - nasypat kafe do hrnku, zalít
vařící vodou a zamíchat. Bohatá pěna a vzešlá vůně nám budiž odměnou... i
tak to funguje.
Ale tradiční turecká káva se dá připravit i doma - jen postup je trochu pracnější.
Abych neprohloupila, našla jsem na jednom vebu návod, jak a kterak správně připravit pravou tureckou kávu v džezvě.
Jak si doma připravit tradiční tureckou kávu v džezvě
Pravá
turecká káva nemá s českým způsobem přípravy "turka" pranic společného.
Turecká káva je silná vydatná káva vařená ve speciálních konvičkách,
jež se nazývají "džezva" nebo "ibrik".
Jedná se o kónické
kovové nádoby s dlouhým držadlem (původně se káva připravovala na
otevřeném ohni) do kterých se přidává velmi jemně namletá káva s vodou a
popřípadě s cukrem a kořením.
Tato směs se
zahřívá do té doby, než káva zpění. Následně se odstaví a sklepne, aby
došlo k usazení a znovu zahřívá. Káva by se nikdy neměla vařit.
Postup
se opakuje max. třikrát. Výsledkem je chuťově bohatý, silný nápoj,
který Vás přesvědčí o tom, že tento prastarý způsob přípravy kávy má
svoje kouzlo.
Krok 2
Přidejte kávu do vody
Kávu
vždy přidávejte do vlažné vody a pořádně ji zamíchejte. Dle přání
můžete i dochutit kardamonem a cukrem. Kávu pomalu ohřívejte do doby než
uvidíte zdvihající se pěnu. Odeberte džezvu ze zdroje tepla a nechte
pěnu klesnout. Opakujte max. třikrát a můžete kávu servírovat. Nechte si
chutnat!
Na džezvě nám nejvíce chutnají tyto kávy: Sumatra Aceh Takengon, Guatemala El Bosque
Zdroj návodu:
Já mám rád černou bez ochucovadel!
OdpovědětVymazatJsem téhož názoru.
Vymazat