úterý 18. května 2010

Totální obraz zkázy

18.5.2010

... se ukazuje v posledních dnech v televizi.
Před vodou a před ohněm neutečeš, říká staré rčení a je tolik tolik pravdivé.
Zatopené domy, zaplavené oblasti, zoufalí lidé, od roku 1997 se tato situace už několikrát opakuje. A pokaždé je to děsivé.

Nedovedu si představit, tímto způsobem přijít o dům. Lidem, kteří tuto strašnou zkušenost přečkají a snaží se znovu postavit na nohy, přeju jen hodně síly. Zatím jsem v místě, kde sice prší, ale takováto katastrofa se nám vyhnula. Řeka je vzedmutá, ale drží se v korytě...

Co bude s těmito lidmi dál? Někteří mají ještě dluhy z minulých povodní, kdy si brali půjčky a spravovali domy. Někteří měli svou živnost v podobě farmaření - a půdu mají zaplavenou a budoucí úrodu zničenou.

Už teď se zvedá vlna solidarity, zakládají se konta a začíná se vybírat na postižené oblasti.
A po zkušenostech z minula se musím ptát - kam přijdou tentokrát tyto peníze? Kolik takzvaných kont pro postižené oblasti využije sbírku skutečně pro potřebné? Která hyena si zase na lidském neštěstí namastí kapsu?

Nebo jinak - které konto je věrohodné, kam by se daly poslat peníze, a vědělo se, že skutečně byly použity pro lidi, kteří pozbyli vše? Jaké máte zkušenosti se zasíláním peněz a s ověřením, zda byly použity tak jak mají? Znáte nějakou společnost nebo fond, kterému věříte?

Žádné komentáře:

Okomentovat