neděle 9. května 2010

Život versus investoři

9.5.2010

Viděla jsem před chvílí a těžko to zpracovávám. Událost, kterou odvysílali v dokumentárním pořadu Svět 2010, se týkala násilných vystěhování lidí v Číně, ve jménu vyššího dobra? Poslání?  Vyšších zájmů? Třetí výraz, zdá se, nejvíc odpovídá. Ve jménu vyšších zájmů, investorských projektů, megalomanských staveb, ztrácí tisíce lidí své domovy.
Nic nového pod sluncem. I u nás musely tisíce lidí opustit své domovy v rámci vybudování přehrad. Bránili se, protestovali, psali stížnosti, vše marné, vyšší zájem je vyšší zájem.
Jedna věc ale byla odlišná - v dnešní reportáři se tyto věci děly v Číně a v tomto případě dospěli tak daleko, že jednu starou ženu, která nechtěla opustit svůj domov, zabili. Prostě, jednoduše. Nechceš odejít? Tak si tu zůstaň. Rypadlem bagru ji srazili do vybagrovaného příkopu a rypadlem bagru ji okamžitě zahrnuli hlínou. Pohřbena zaživa...

Musím říct, že jsem zvyklá na ledaccost, ale představa být pohřbena zaživa je jedna z mých nejhorších nočních můr. A čím si to ta žena zasloužila? Nechtěla opustit svůj domov. Domov, nikoliv dům. Protože domov není jenom čtyři stěny, dveře, okna a střecha nad hlavou. Domov je místo, kde se cítíme dobře, místo, kde jsme vyrůstali, máme své sousedy, kamarády, domov je místo, kde pěstujeme kytky, kam v létě zalétává motýl, který se jinde neobjeví a v zimě přilétají ptáčci, protože zde najdou něco na obživu...

Ta žena byla živá bytost, měla oči, ruce, srdce, měla ráda sluníčko, ráda se smála, milovala, dýchala... Zajímala by mě osoba, která tu ženu zabila. Co ho přimělo překročit přirozenou hranici, která dělá lidi lidmi? Jak mohl sám od sebe, jen tak, pohybem páky, zabít? On nemá matku, která mohla být na místě té ženy? Nemá manželku, která se jednou může octnout na místě té ženy? Nemá otce, bratra, syna? Ten, co zabil, se jednou sám může octnout na místě té ženy a může být zabit.

Anebo ne... Ten, co zabil, by se bez námitek vystěhoval. Pro takového člověka není domov domovem, ale jen místem, kde jí a spí. Bylo by mu jedno, jestli je to v periferii, na venkově nebo ve městě. Stejně jako je mu jedno, jestli někoho připravil o život.

Žádné komentáře:

Okomentovat