pátek 14. května 2010

Upomínka, zaplaťte dluh - pokračování

14.5.2010

Dnes jsem nakoukla na Seznam a článek o této akcičce i reakce jsou hned na čelním místě.
Ten šok, co jsem včera zažila po vytažení složenky ze schránky, podle bouřlivých ohlasů zažila spousta lidí.
Ale co mě víc naštvalo, že to udělali touto formou. O státním dluhu víme všichni, jeho výše stále roste, to víme taky všichni, a podle mě to bylo zbytečné a trapné gesto, a řekla bych i hazardní, protože starší lidi by to mohlo položit.  (Někteří to totiž podle ohlasů opravdu nepochopili a nešťastní chodili na úřad, ptát se, co udělali, že musí tolik zaplatit. Jednalo se opravdu o starší lidi... )

Počet diskusí v tomto okamžiku přesahoval 1000 ohlasů, a po pravdě řečeno, některé názory nechápu...

A už vůbec ne řeči, že si žijeme jako králové (????), že bychom dopadli jako v Řecku (????) a že se s tím musí něco udělat. S tím posledním souhlasím, ale vadí mi ten alibismus. Vadí mi, jak tvrdí, že si žijeme nad poměry. Kdo si žije nad poměry? Mnozí z lidí co znám žije z výplaty do výplaty. V letošním roce zastavili i invalidní důchody lidem, kteří z pochopitelných důvodů nemohou pracovat.

Tvrdí se, že zdravotnictví je bezplatné. Nevím, jak k tomu přišli, ale platím zdravotní pojištění, které dnes dělá minimální částku 1.601,-Kč měsíčně. Takže za rok naliju do zdravotního pojištění 19.212, Kč. K tomu platím u každé návštěvy doktora 30,-Kč (a to i při opakovaných kontrolách)  a za každou položku receptu 30,- Kč.... nevím, jestli vidím dobře, ale bezplatné zdravotnictví? Zdravotní pojištění, které se platí, se nepočítá? (Je fakt, že do systému nevidím, ale léta jsem byla utvrzována v tom, že zdravotní pojištění je na zdravotnictví a sociální pojištění je na důchody... já naivka.)

Co vy, jak vy si žijete? Máte se dobře?  Kolikrát v roce jste byli v kině, v divadle, na večeři v restauraci s rodinou, kolikrát a kam jezdíte na dovolenou? Jste schopni ze svých peněz si odložit částku na inkaso, částku na dovolené, částku na jídlo, částku na "případ nouze" a částku pro kulturu a volný čas?
Máte pocit, že se máme jako v Řecku?

(Pokud máte zájem, podívat se na onen článek a nějaké příspěvky, přidám odkaz:)


Žádné komentáře:

Okomentovat