sobota 8. května 2010

Dveře nejen do léta

8.5.2010

Otvírám dveře, zavírám dveře, pomyslné dveře, skutečné dveře, fiktivní dveře, dveře do domu, dveře do duše... Dveře a zábrany?
Dveře, dvířka, vrátka, vrata, račte prosím dál, vypadni!

Dveře dělí vstup našich domovů od vnějšího světa. Dveře znamenají předěl mezi soukromím a veřejností. Dveře uzavírají tajemství, izolují, separují. Dveřmi se oddělujeme od sebe. Zavřít dveře do svého pokoje je znamení - chci být sám.
A je jedno, jestli jsou dveře dřevěné, plastové, kované, skleněné, žíhané, světlé nebo tmavé... Jsou to dveře.

Každý potřebuje být někdy sám, každý potřebuje svoje místo, kde může být sám sebou, kde se cítí svobodný, volný, neomezený vnějším pozorováním každého pohybu, každého gesta nebo každého slova. Za dveřmi svého pokoje může zavládnout pohoda a starosti jsou na odchodu. Ale za dveřmi svého pokoje také můžeme zůstat uvězněni spolu se svými problémy, starostmi a depresemi. Za dveřmi našeho pokoje nikdo neuslyší pláč, nikdo neuvidí smutek, nikdo nerozežene starosti...

Za dveřmi našeho pokoje však nemusí být jen smutek. Můžeme tančit, točit se bláznivě dokud neupadneme, malovat do vzduchu barvami svých snů, poslouchat hudbu kterou milujeme, můžeme snít.

A dveře můžeme otevřít a pozvat někoho dál. Otevřenými dveřmi vpustíme dovnitř lidi, které máme rádi. Dveřmi vstupují do domu naši hosté, přátelé, rodina. S těmito dveřmi otevíráme také dveře do naší duše a snažíme, aby bylo příjemně a slunečno všem.

Žádné komentáře:

Okomentovat