sobota 11. června 2011

Jednoduché slovo remoska

11.6.2011

Známe ji všichni a zřejmě se usídlila v každé domácnosti. Považujeme ji za předmět denní spotřeby a vůbec kuchyňskou pomůcku, vhodnou pro vaření. Přitom se málokdo zamyslí nad tím, jak geniální vynález vlastně remoska je.

Nebojte, nebudu tady na ni pět reklamní ódy. I když asi nakonec to tak bude vypadat.

Víte vůbec, že remoska je původně český patent? Vážně! Že jsou u nás chytré hlavičky, to už víme, jen je dobré si to čas od času uvědomit.

Remosku vymyslel elektrotechnik Oldřich Homuta, její první prototypy vznikly v letech 1953 - 1955.
Co Oldřicha Homutu vlastně inspirovalo? Elektrický hrnec, který vařil, ale nepekl.
A proč se jmenuje remoska zrovna remoska? Jednoduché vysvětlení - pan Oldřich vlastnil před válkou výrobnu elektromotorů, která se po znárodnění spojila s firmou REMOS (zkratka Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis.)



Podle všeho byla remoska vyráběna od roku 1957 do roku 1990 v továrně Karma v Kostelci nad Černými lesy. Po roce 90 byla výroba remosek stopnuta (další "moudré" rozhodnutí v našich dějinách). Naštěstí tu žije jistý pan Blažek, který se rozhodl koupit ochrannou známku a obnovil výrobku tohoto šikovného pečicího přístroje. Se svým kolegou Uličníkem (roztomilé jméno!) založil závod Remoska s.r.o. - a o několik let později získal licenci firmy Dupont na teflon, a začal vyrábět remosky s teflonovým vnitřkem...
Remoska znovu získala na popularitě, a její postavení neohrozil ani trh zaplavený mikrovlnkami a horkovzdušnými troubami.

Naopak, remoska získala svou velkou oblibu i ve světě.

"Remoska vynálezem roku 2001

Časopis Good Housekeeping udělil remosce v roce 2001 cenu vynález roku. Do soutěže byla nominována nadšenou uživatelkou tohoto spotřebiče Audrey John z města Strockport, pro kterou se podle jejích slov stala nezbytným nástrojem k dennímu vaření. A není sama. "Mám remosku a absolutně ji miluji," svěřuje se na webových stránkách časopisu další britská hospodyňka. "Připravuji v ní všechno, kompletní anglickou snídani, pečené maso k nedělnímu obědu, brambory i koláče a buchty." Další nadšení zahraniční uživatelé dokonce založili internetovou stránku, která vypráví historii české pánve, přináší recepty a poskytuje fórum pro milovníky remosek.

České pánve putují také na německé, polské, maďarské, slovenské či švédské trhy. Od roku 2002 vaří zdravěji i za oceánem, remoska se začala prodávat i v USA, Kanadě a Austrálii. V současné době export představuje téměř 55% celkové výroby.

Jen několik málo českých výrobků se může pochlubit celosvětově uznávanou ochrannou známkou a právě mezi ně zcela jistě patří česká remoska.

Přiznám se, že remosku mám taky v oblibě. Je opravdu šikovná. Výhodná. Skladná, můžete ji sbalit sebou na chatu (pokud na ní máte elektřinu). Skvěle nahradí troubu. Pečení v ní je rychlejší a není potřeba tolik energie. Upéct v ní můžete cokoliv, i buchty.

Remoska - starší typ:







Zdroj obrázku - Inovace...
Zdroj dalšího obrázku - někde na Googlu...

Žádné komentáře:

Okomentovat