Známe ji všichni a zřejmě se usídlila v každé domácnosti.
Považujeme ji za předmět denní spotřeby a vůbec kuchyňskou pomůcku,
vhodnou pro vaření. Přitom se málokdo zamyslí nad tím, jak geniální
vynález vlastně remoska je.
Nebojte, nebudu tady na ni pět reklamní ódy. I když asi nakonec to tak bude vypadat.
Víte
vůbec, že remoska je původně český patent? Vážně! Že jsou u nás chytré
hlavičky, to už víme, jen je dobré si to čas od času uvědomit.
Remosku vymyslel elektrotechnik Oldřich Homuta, její první prototypy vznikly v letech 1953 - 1955.
Co Oldřicha Homutu vlastně inspirovalo? Elektrický hrnec, který vařil, ale nepekl.
A
proč se jmenuje remoska zrovna remoska? Jednoduché vysvětlení - pan
Oldřich vlastnil před válkou výrobnu elektromotorů, která se po
znárodnění spojila s firmou REMOS (zkratka Revize, Elektro, Montáže,
Opravy, Servis.)
Podle
všeho byla remoska vyráběna od roku 1957 do roku 1990 v továrně Karma v
Kostelci nad Černými lesy. Po roce 90 byla výroba remosek stopnuta
(další "moudré" rozhodnutí v našich dějinách). Naštěstí tu žije jistý
pan Blažek, který se rozhodl koupit ochrannou známku a obnovil výrobku
tohoto šikovného pečicího přístroje. Se svým kolegou Uličníkem
(roztomilé jméno!) založil závod Remoska s.r.o. - a o několik let
později získal licenci firmy Dupont na teflon, a začal vyrábět remosky s
teflonovým vnitřkem...
Remoska znovu získala na popularitě, a její postavení neohrozil ani trh zaplavený mikrovlnkami a horkovzdušnými troubami.
Naopak, remoska získala svou velkou oblibu i ve světě.
Výňatek z článku České inovace - remoska dobyla svět:
"Remoska vynálezem roku 2001
Časopis Good Housekeeping udělil remosce v roce 2001 cenu vynález roku. Do soutěže byla nominována nadšenou uživatelkou
tohoto spotřebiče Audrey John z města Strockport, pro kterou se podle
jejích slov stala nezbytným nástrojem k dennímu vaření. A není sama.
"Mám remosku a absolutně ji miluji," svěřuje se na webových stránkách
časopisu další britská hospodyňka. "Připravuji v ní všechno, kompletní
anglickou snídani, pečené maso k nedělnímu obědu, brambory i koláče a
buchty." Další nadšení zahraniční uživatelé dokonce založili internetovou stránku, která vypráví historii české pánve, přináší recepty a poskytuje fórum pro milovníky remosek.
České pánve putují také na německé, polské, maďarské, slovenské či švédské trhy. Od roku 2002 vaří zdravěji i za oceánem, remoska se začala prodávat i v USA, Kanadě a Austrálii. V současné době export představuje téměř 55% celkové výroby.
Jen několik málo českých výrobků se může pochlubit celosvětově uznávanou ochrannou známkou a právě mezi ně zcela jistě patří česká remoska.
Přiznám
se, že remosku mám taky v oblibě. Je opravdu šikovná. Výhodná. Skladná,
můžete ji sbalit sebou na chatu (pokud na ní máte elektřinu). Skvěle
nahradí troubu. Pečení v ní je rychlejší a není potřeba tolik energie.
Upéct v ní můžete cokoliv, i buchty.
Remoska - starší typ:
Zdroj obrázku - Inovace...
Zdroj dalšího obrázku - někde na Googlu...
Žádné komentáře:
Okomentovat