sobota 18. června 2011

Letní únava, okurková sezóna a totální reset

18.6.2011

Tři nová slovíčka. A jak výstižná!

Ano, padla na mě příšerná neochota cokoliv dělat, ba přímo myslet. Málokdy se cítím tak vyšťavená, že nechci ani přemýšlet, a svědčí to zřejmě o jednom - mozek je totálně přetížen.
Mozek už nechce organizovat, nechce si představovat a nechce fungovat. Chce si dát šlofíka a když už nemůže s tělem komunikovat normálně, zkusí to nenormálně.
Tedy, vypne.


A nebohý vlastník těla a mozku marně přemýšlí, proč tupě hledí do obrazovky - do papíru - na balík mouky - nebo okna. Vlastně ani nepřemýšlí, proč tupě hledí - prostě jenom tupě hledí. A mozkové buňky si zatím dávají dvacet, povalují se v mozkových křesílkách a dávají si havaj na divanech.

Totální reset... s tímto slovem přišla jedna z blogerek jménem Alisa.
Totální reset, ten název se mi líbí, a myslím že ho zařadím do slovníku.

Zvýšenou únavu a neschopnost psát častěji, jsem zaznamenala u více blogů. Nedávno si na to postěžovalo Alfacentaurské stvoření a mnoho komentářů s tím postesknutím souhlasilo.
Nemyslím si, že moje návštěvnost výrazně poklesla, není to tak špatné, jen se mi neobjevují v komentářích lidičky, kteří se objevovali.
Může to znamenat dvě věci - buď jsou moje texty nudné a nicneříkající, tedy nevyvolávající ani nějaký komentář, nebo jsou prostě unaveni psát jakoukoliv myšlenku k textu. Nebo jsou natolik vytíženi, že ani nechodí na blogy.


Je prostě okurková sezóna. S tímto slovem přišla v minulém článku přišla Ježura.

Co je okurková sezóna, už dávno víme. Prostě letní období, doba prázdnin, dovolených, odpočinků, doba, kdy se dělá všechno možné, někdo se fláká u vody, někdo zavařuje třešně a vyrábí jahodové marmelády, další bílí ploty nebo pletou košíky. Případně jezdí na koni, na kole, na kolečkových bruslích nebo na kanoích.
Kanoe není špatná verze, pokud neskončí pod jezem. Bez majitele.

Paradoxní je, že okurková sezóna nastala už v červnu!
Svědčí to o něčem?
Třeba o tom, že se posunuje léto?
Už několik roků zpět mi připadá, že jaro nám nějak vyprchává a z jara se skáče hned do léta. A že pravé léto, parné léto, rozpálené sluneční léto s modrou oblohou a bílými ukázkovými beránky, nastává už v květnu a končí v červnu.


A červenec a srpen? Co prázdniny? chce se zvolat rozhořčeným milovníkům letních radovánek.
Jo... červenec a srpen. Nojo, jsou prázdniny. Ale připadá mi to, že se příroda připravuje na podzim. Jako by vyplnila období jara, ale naruby.

A přichází též nový, dosud nezařazený pojem - letní únava. S tímto názvem přišla zase Janah.
Jarní únavu známe buď z vyprávění nebo na vlastní kůži - je to pochopitelná reakce vyčerpaného organismu, kterému dlouho chybělo slunce a vitamíny.
Ale letní únava? Kde ta se bere? Slunce nám rozhodně nechybí a první vitamíny už taky získáváme. Přesto, zdá se, že posedla spoustu lidí... Ale slyšela jsem zajímavý názor, je to prý bramborama! (Názor o bramborách vyslovil v minulých komentářích Mirek Č).

Jedno jsem při svém stěžujícím si článku zjistila - máme podobné myšlenky, podobné problémy a občas i podobné cítění. A taky jsem zjistila, že virtuální blogový svět je vlastně dost živý - lidičky na druhých stranách počítačů sice osobně neznám, ale přináší sem své myšlenky a myslím, že komentáře jsou vlastně malé rozhovory.

Přišel čas zaklít letní únavu, tak ji tedy zaklínám: čumba bumba, rago pago, huš huš, zmiz za nejbližší keř, nejbližší kámen, nejbližší krtčí hnízdo! Ať tě ptáci odnesou, ryby s tebou odplavou a kočky ať tě uvrní! Letní únavo, zmiz! Hugačaga, huga huga!

A končím se svým plácáním. Na stole mi voní káva a v mrazáku čeká čokoládový nanukáč.
Jdu resetnout mozek a vychutnávat zmrzlinovou mňamku...

Jako třešničku na dortě bych chtěla předvést dáreček od Beatricie ... - na mé poslední fotce provedla malé úpravy a díky ní ožila příroda. Voda se vlní a už z dálky působí osvěžujícně.
Děkuji, Beatricie!
(na fotce gif s fotkou vrby v rajhradě u řeky a rozpohybovanou vodou) 


Žádné komentáře:

Okomentovat