pátek 10. června 2011

Třetí tvář

10.6.2011 (téma týdne)

Vždycky mě mírně pobaví, když někdo o sobě píše, že je upřímný a upřednostňuje upřímnost.

Že nesnáší kompromisy. Že si stojí pevně za svým a drží se svých zásad.
Možná to tak opravdu cítí. Třeba opravdu nerad lže a nesnáší lži. Třeba opravdu oceňuje férové jednání a nesnáší podrazy. To ho šlechtí, sama oceňuji férové jednání a nesnáším podrazy.

Ale i upřímnost má více tváří. Co vlastně znamená taková upřímnost? Je to jenom rovné a přímé jednání? Je to opravdu pravdomluvnost a férovost? Není taková upřímnost do krajnosti dovedená bezcitnost a bezohlednost? O upřímnosti by se dalo diskutovat... Protože, po pravdě, takový zásadový človíček by těžko snášel, pokud by mu nějaká dobrá duše ze sousedství upřímně sdělila, že viděla jeho manželku s cizím mužem (v cizím pokoji) - totéž se dá samozřejmě obrátit a upřímně sdělit nemilou novinu o manželovi, který se vinul k cizí a navíc mladší ženě.

V tomto případě asi upřímnost není zrovna vítaná a může napáchat mnoho škod. Jistě, ve vzácných případech může působit jako katalyzátor vztahu a posunout věci dopředu...

Upřímnost je jedna z tváří, kterou nosíme ve svých srdcích. Pokrytectví je druhá tvář, kterou ukazujeme svému okolí. Pokrytectví jako faleš, jako úlisné pozlátko, sladký lep. Druhá tvář, kterou v životě mnozí používáme. Pokrytectví je dokonalá maska, a kdo nemá v sobě dostatek upřímnosti, svou masku, její mimiku, ovládá velmi dobře. S pokrytectvím to dotáhne v životě daleko, ulehčí život sobě, ukolíbá v příjemné rozpoložení své protivníky i své blízké. Pokrytectví však skrývá i ostrou zbraň - podraz. A když ji uvede v činnost, účinky podrazu mohou napáchat taky velkou škodu.

Existuje však třetí tvář, kterou v sobě nosíme. Je to takt, ohleduplnost a soucit. Je to kompromis mezi upřímností a pokrytectvím. S taktem lze proplouvat životem tak, aby neodřel a nezranil ani nás, ani ty druhé. Takt umožňuje žít život v pohodě. Třebas je i takt součástí určité přetvářky, v tomto případě je to přetvářka možná, přetvářka povolená, přetvářka usnadňující život mezi lidmi...

S taktem přehlédneme, že kamarádka není zrovna vyspaná do růžova. Že dědeček při jídle trochu bryndá, protože se mu třese ruka. Že se kolegyně v práci neusmívá podle amerického vzoru, protože se právě dozvěděla upřímně míněnou novinu o svém zanášejícím manžílkovi.
S taktem se chováme ohleduplně k člověku, který je vážně nemocný nebo zrovna ztratil své blízké. S taktem zatajujeme i některé nepříjemné pravdy, které o něm víme - třeba takové, které jsem zmínila v úvodu. Takt a ohleduplnost je třetí maska, kterou nosíme a užíváme ji docela bezbolestně. Někdo mi jistě mohl namítnout, že neříkat pravdu je lhát. Ale je vždy dobré nosit pouze masku upřímnosti a říkat vždy a všude jen pravdu? I za cenu, že je zraňující? Komu pomůže a kdo ji unese? Takt a ohleduplnost dělá život příjemnějším a snesitelným.

Sem s třetí tváří! Dvě tváře neexistují, je jich víc.






Obrázek můj, šuplíkový, mírně upravený...

Žádné komentáře:

Okomentovat