úterý 14. června 2011

Tajný život takové normální matky

14.6.2011 (knihovnička)

Lucy Sweeneyová je žena v domácnosti. Stará se o manžela a své tři děti a náhle zjišťuje, že se v tom věčném koloběhu někam ztrácí.

Prožívá své denní starosti a trable s dětmi, navíc okořeněné její vlastní neuvěřitelnou schopností ztrácet předměty denní potřeby stále dokola. U vařečky by to nevadilo, ale ztracené klíče nebo kreditní karty už jsou závažnější problém, přesto i na tyto problémy si Lucy i její manžel Tom zvykli a berou je jako běžnou část jejich života.

Lucy popisuje ich formou své trampoty, starosti, naděje a průšvihy. Neboť průšvihy a trapasy se na ni lepí s nečekanou ochotou - a tak, když potkává ve škole, kam vozí své děti, nového Sexy otce v domácnosti (jak si jednotlivé lidičky pojmenovává), zaplane v ní nečekaná sympatie a tajné snové pokoušení. Ze snového pokoušení se však brzy stává reálný flirt, ke kterému navíc pomůžou dobré přítelkyně, když jednou SMS zprávou navnadí Sexy otce v domácnosti k větší aktivitě.

Lucy najednou lítá v takových malých malérech, kdy se nemůže rozhodnout, jestli je lepší tajné snění o sexu, nebo sex s cizím mužem v cizím pokoji uskutečnit. Do toho se míchají eskapády všedního života, problémy jejích přítelkyň, jejích rodičů a její tchyně, která se po letech vrací k své první lásce a stěhuje se do Marakéše.

Děj knihy se nedá popsat, jsou to prostě útržky z obyčejného života, propletené neobyčejnými drobnostmi. Líbí se mi nadhled a vtip, se kterou je kniha psána a trochu mi to připomíná styl Deníku Bridget Jonesové (ostatně, i toto je vlastně Deník). Obě ženy, Bridget i Lucy, jsou mírně chaotické, Lucy však o něco inteligentnější, což jí však v běžném životě moc nepomůže, neboť v běžném životě svou inteligenci musí potlačit a soustředit se na samotné přežití a zvládání věcí.

Kniha je vtipná, milá, dobře se čte, občas opravdu pobaví - a mámy s dětmi se v lecjakých situacích poznají.
Rozhodně doporučuji k přečtení, výborná kniha pro oddychové léto.

Vydalo nakladateltví Rybka Publishers v roce 2007
Přeložila Adéla Bartlová

Moje osobní hodnocení: 75%

Několik ukázek:






Žádné komentáře:

Okomentovat