pondělí 13. června 2011

Filmy pro pamětníky

13.6.2011 (filmotéka)

Chtěla bych se ještě zmínit o jednom fenoménu v naší filmografii - a to jsou filmy pro pamětníky.
Ano, ty černobílé pamětnické filmy, které nám servíruje Nova, Prima i Čt několikrát týdně a kterých občas máme plný zuby.
Protože, jak známo, všeho moc škodí, a i sebechutnější zákusek se přejí, když ho jíme pořád dokola.

Jak už jsem naťukla, připravuji malé filmové hádání, a začala jsem zrovna s filmy pro pamětníky. Takže poslední dny máme televizi téměř černobílou a pokojem se nese zvuk nostalgických melodií, sentzimentálních písní a dokonale zdvořilých rozhovorů...

A při sledování jsem si uvědomila, jak jsou tyto filmy kouzelné. Jaký poklid, romanci, i legraci v sobě skrývají. S jakou grácií se pohybují tehdejší herci a herečky, jaké krásné šaty se tenkrát ve filmech nosily. (Nemohu posoudit, jak chodili oblékaní všichni lidé v této době, ale určitý vkus a estetika se zřejmě projevovaly.)

Znovu jsem si uvědomila, jak elegantně jsou oblékané dívky a ženy v těchto filmech. Móda kalhot přišla zřejmě až o několik let později, ve většině se nosily šaty, nebo sukně a halenky, také občas rukavičky, vždy lodičky nebo pěkné střevíce na podpatku, roztomilá kabelka a občas decentní a slušivý klobouček. Koneckonců, leckteré šatičky z té doby by hravě obstály i v dnešní konkurenci.
Pánové se většinou objevovali v klasickém obleku, kalhoty, sako, bílé košile, kravaty a motýlky, manžety, dlouhé pláště a klobouky. Ach, klobouky. Jak ty pánům slušely! Nevypadali v nich báječně? Vlasatý i plešatý, štíhlý i s bříškem - oblek, dlouhý plášť a klobouk z nich udělaly džentlmeny.

Základním rysem těchto filmů je zdvořilost a slušnost. Při sledování těchto filmů člověka maně napadne - opravdu se takto v minulosti chovali? Není to trochu zkrášlené vnímání zkutečnosti?
Možná ano, možná si do filmů zasazovali vyjímečně slušné mezilidské vztahy. Ale v koutku duše si myslím, že tenkrát k sobě byli lidi opravdu ohleduplnější, zdvořilejší, a že hrubost a vulgarita byla opravdu vyhrazena lidem, jimž hrubost nebyla cizí. A že byli v menšině...

Kdybych měla charakterizovat filmy pro pamětníky třemi slovy, byla by to noblesa, vtip a elegance.

Jste z přemíry filmů pro pamětníky otrávení? Můžete být. Ale zkuste si jednou takový film pustit, sami, dobrovolně, posaďte se před obrazovku a zkuste film vnímat novýma očima. Vychutnáte si škálu vtipných gagů, rafinovaných zápletek i skutečného kouzelného sbližování mezi mužem a dámou jeho srdce.
(zde koláž filmů pro pamětníky)


Žádné komentáře:

Okomentovat